2010. szeptember 30., csütörtök

Mantic Undead Skeletons készen!


Nekiláttam egy Mantic Undead skeletons osztagnak. Valóban nem több negyed óránál az összeépítés. És a festés is kb 1/2 óra figuránként.

Amit megállapíthatok róla: Mindenképpen sorjásabb mint a GWS és az anyaga is kicsit kellemetlenebb, de tényleg csak 1 fokkal, mindezért kárpotol az ár.



A mellékelt matricalap szép, de Én inkább kifestettem a pajzsokat. A figurák alapból is variálhatóak, de biztosan konvertálni is fogok néhányat. Adja magát a téma! Például a föld alól előbúvó sereg képe már előttem lebeg "agyban" Érzem, hogy hamarosan újabb egység kerül az asztalomra. Hacsak nem egy komplett regiment :D

Száz szónak is egy a vége: Mindenképpen ajánlom a Mantic (ezen) termékeit. Kezdőknek akik hamar sereget szeretnének alkotni és azoknak akik fejlesztenék már meglévő készletüket.

2010. szeptember 27., hétfő

Új Fantasy Játék a láthatáron! Kings of War


Na, nem teljesen új a dolog, csak itthon mondható annak. Ha jól tudom ezt a céget azért alapították, hogy a híres neves GWS babérjait valaki végre letörje… Bizony eléggé elvadult árakon dolgozik a nagy múltú cég és ahogyan azt olvasom sokan kivannak rájuk, vagyis inkább a vezetőség üzletpolitikáját. De mindegy, amíg ekkora rá a kereslet ezt megtehetik.

És akkor, íme a kihívó: manticgames és a termékük a Kings Of War.Meg kell hagyni tényleg

tetszetős a design és az árak, hát azok aztán tényleg barátiak. Hatalmas sereg (50 fig) és 10.000ft… meggondolandó. De vajon a minősége megéri? Tény, hogy a WH szinte bármely

miniatűriája a tökéletesség határát súrolja – kidolgozás és minőség terén – de borzalmasan drága.

Ma rászántam magam és beszereztem az első „élőhalott” UNDEAD dobozkát. Kb két videokazetta (VHS) méretű doboz. 6flaska Army-Painter festék egy cool ecset, talpak+10 figura (mellettük néhány ajándék kieg pl egy csontváz kutyuli) meg matricalap és egy poszter. Nefeledjük a doboz maga a szállítódoboz is egyben! Szivacsot is kapunk. És mindezt mindössze 4300 forintocskáért. Kecsegtető!

Az öntőkeret kicsit sorjás, és még nem állítottam össze ezért egyelőre csak ennyit írok. Ha előbbre jutok, majd koptatom még a billentyűket miatta.

2010. szeptember 21., kedd

Gémklub árúbemutató

Meghívást kaptam a Gémklub újdonság bemutatójára, örömmel ki is használtam a lehetőséget. Délelőtt voltam, így volt még szabad asztal ;) A sok-sok érdekesség közül elsőként egy logikai játékot az UNIKATO elnevezésűt próbáltuk ki. Van 81 lapkánk 4X 3 féle szín forma és formanagyság különbözteti meg őket. Kapunk játékosonként 10 lapkát és félreteszünk 3 db.ot amit lehet cserélgetni is. Dominószerűen kell egymás mellé helyezni úgy hogy egy és csakis egy különbség lehet a két szomszédos lap közt. Szín háttérszín, forma, és formanagyság tekintetében. Kellemes és elgondolkodtató kis játékocska 4eft alatti árával elég meggyőző.

A büdös bogár pókert végre sikerült hozzáértőkkel játszani, nemsemmi szemétkedős kártyajáték! Kicsit sokallom a 2.800ft ot érte, de ha egy gyors ajándék kell a meglátogatandó baráti társaságnak akkor mindenképpen jó választás!!!

Ezután egy fél játék erejéig az igazi újdonság vagyis a Piszkos Fred a kapitány következett amit a Gémklub idei saját kiadása! Gratulálok ezúton is! A játék arról szól, hogy a nagy bunyóhoz kell összeszednünk a tagokat a saját oldalunkra. Sajátos szép grafika uralja a játékot, az egész hangulata pörgős és néha kiszámíthatatlan (elsőre) de van benne valami magával ragadó. Nem játszottunk végig de mindenképpen érdekesnek találom. Ami viszont egyáltalán nem tetszett benne az a tábla minősége, nem tudom ilyen marad-e de ez a fényes sima lap nekem nem jönbe. Ráadásul mintha szét is csúszott volna…

Gigamic újdonsága a Regatta ami tényleg egy kis kedves és aranyos játék csak az ára elég borsos majdnem 5eft… Node lássuk mit kapunk ennyiért egy kisdobozban: 4 játékosnak 4 kis fa vitorlást + 4 jelzőbóját és egy rakat kártyát. Ennyi. Kirakjuk a bójákat és a lapok kijátszásával körbe kell vinnünk a pályán a hajónkat. Nem lesz egyszerű mivel mindenki első akar lenni J A lapokon nyilak mutatják az irányt és van köztük néhány „kedveskedő” lehetőség is ellenfeleink részére.

Másik ekkora dobozos játékuk a WAZABI ami egy klassz party játék. Pörgős vicces kitolós tehát tuti móka egy jó társaság mellé! Mindenki 4 kockával indít, ezektől kell mihamarabb megszabadulni. A kártyák ebben segítnek vagy gátolnak. Folyamatos akciókkal 15 perc könnyed szórakozás egy menet. Aztán tuti jön még egy kettő három…

Játszottam még az Army Of Frogs szintén logikai játékkal. Magával ragadott. Négyen kellemes időtöltés volt. Színes hatszögletű bakelit békalapokat kell szabályok szerint letenni, hogy legalább 7 saját színű legyen egy kupacban.

Hamar elaszaladt az idő, megemlítem még a Kamisado játékot. Ennél egyszerűbb szabályt még nemtaláltak ki és mellé mennyire összetett logikai képességeket próbára tevő. Hihetelen, nagyon teszett. A pálya nagy és úgy az egyész tényleg szép.

És amikkel nem tudtam játszani de újdonságok:

mIZÉria - Jungle Speed - Sealife - Papayo - YamY - Neuron - Velocity - Jerusalem - RA - Tikal II. - 7 wonders - Fabula - Asteroyds - Cyclades - TocTocToc - Chocolate - Hotel Samoa.


És egy ólyan újdonság amit azért mindenképp megemlítenék ez a MEGASZTÁR karaoke játék. Nem volt ott fizikailag csk aannyit tudok, hogy nem feltételnül kell hozzá énektudás. És társasjáték dvd melléklettel... na majd meglátjuk úgy érzem siker lesz.



2010. szeptember 19., vasárnap

Piatnik Nagy megjelenések 2010

Pénteken megkaptam a Piatnik újdonságaiból az érdekesebb dobozokat betanulásra. Sajnos még néhány idei újdonság nem érkezett meg a gyártótól, mint pl a Cardcassonne ezekre még várni kell. De a lényeg, hogy amiket kaptam azokat be is avattuk J Nekiálltunk a gyerekjátékoknak, melyek nem okoztak csalódást. De most inkább a nagyokról írnám le az első benyomásomat.

Az Atlantis volt a kezdő játék. A dobozba szép csak úgy mint a tartalom. Nagyon hangulatos így az egész. Szárazföldre kell juttatni a kis figuráinkat kincskártyák kijátszásával és okos kombinációival. 3-3 figura van, és bizony szigetünk és a kontinens közt egyre csak nő a tenger aránya. Így a megszerzett kincsinket néha elis veszíthetjük ha nincs híd a víz felett, és bizony a vége felé már nincs híd! Kellemes 30 perc amit egy játékkal átélhetünk, az árát szerintem messzemenőkig meg fogja érni!


Következzen a FINCA amire tényleg nagyon vártam már, elég híres játék volt és láttam is már

működés közben…
No kipakoltuk, a tartalomranem lehet panasz, bődület hogy mit belepakoltak a dobozba. De itt már kapunk egy nemtúlnagy táblát is. Lényeg a lényeg: egy nagyon klassz elgondolású körbe-körbe sétálgató figuráinkkal tehetünk szert gyümölcsökre, amit ki kell szállítanunk a megfelelő tanyára. Ebben nagyon segít a játék minden magától értetődő ábrázolással van körítve. Csillagos ötös! Nem játszottuk végig de egészen biztosan nem fog a polc mélyén elhervadni. Ezis kiváló ár érték arányú játéknak bizonyult.



Végül a TOBAGO dobozát vágtuk fel. Végre egy játék, amiben az elemeknek (majdnem minden) megvan a helye és el is lehet pakolni bele. A játéktábla meglehetősen fura alakra sikeredett, és ráadásul 32 féle képen lehet kirakni! Maguk a játékelemek szépek és a kis szobrok majdhogynem kőből vésettek (műgyanta kőhatású festékkel). Kincskeresésről szól a téma, de hogyan lehet kincset elásni a papírtáblába, ráadásul úgy hogy mindig másutt legyen ? plusz még körülírva – kártyákon…. Na igen azt azért nem lehet róla mondani, hogy egy megszokott tucatjáték! Nemaz! nem igazán értem miért csak az ajánlásig jutott az Év játéka díjért?! Jó-jó a

Dixit vitathatatlanul jó de azért ha társasjáték akkor a TOBAGO. Szóval a szigeten a balhé a sok kincs miatt van, amit úgy tudunk kiásni?! Hogy kibarkobázzuk hol lehet pontosan. Ezt kártyák segítségével tesszük meg: Milyen területen? Honnan lehet rálátni? Mivel határos? Stb… Ha megtaláltuk a pontos helyet akkor uccu kis terepjárónkkal teperhetünk is érte. Persze megy a verseny érte, bármely játékos, aki tett a 4 féle kincs felkutatásért kap belőle jutalmat, vagy átkot attól függ mit rejt a ládikó ;) Kb eddig jutottunk, egyenlőre. Mivel úgy nézem sikerstory lesz itthon is ezért kivesézem előbb utóbb. Az ára 10.000ft környékén alakul ami nem kevés pénz, de egy 12eft os Mono khm..khm… li-nál klasszisokkal nagyobb élményt ad!

2010. szeptember 15., szerda

Clics

A CLICS elnevezésű építőjátékot szeretném bemutatni nektek. Az év elején mutatta meg a hazai importőr és megtisztelve éreztem magam amikor megkért, hogy mondjak róla véleményt mielőtt behozná Magyarországra. Én kerek perec aztmondtam, hogy feleslegesnek látom a LEGO típusú építőjátékok beveztését ebben a pocsék gazdasági helyzetben. Aztán amikor a kezembe került és elsőnek a fiaim próbálhatták ki, meggyőződtem róla: ez egy használható lesz a gyermekek körében.

Valóban sokat játszottak vele és meglepő dolgokat építenk belőle. Kivittem jónéhány rendezvényünkre és szinte minden gyerkőc sőt a szülők is építgettek a Clics el. A másik nagyon tetsző tulajdonsága, hogy akár a homokba is lehet játszani ellentétben a többi építőjátékkal ennek nemárt. A minősége nagyon jó, nemhiába : Belgiumban öntik. Egyszóval bátran ajánlom mindenkinek aki ebben a kategóriában gondolkodik. A Clics megéri az árát, nagyon kedvező ár érték aránya mindenképpen melette szól! http://mindenjatek.hu/clics
A 24 db os készlettől egészen a 600 db ból álló dobozig mindent gyártanak. Maga Clics 5X5cm és szinte bármely forma megépíthető belőle. Az alapszínek mindegyike külön is kapható, sőt a cég egyedi színek legyártását is megoldja! Így akár reklámfelirat/cégtábla is elkészíthető belőle.

2010. szeptember 9., csütörtök

BNV MoJaHo 2010

Nos a ModelJátékHobby idén beköltözött a nagy BNV területére. És bár netette volna. Így látszik meg, hogy milyen válságban van a játék/modell piac.
Miért mondom? Mert ezt látom: Hatalmas pavilon benne egy jóadag rész könyvkirakodóvásár ??? nanaá azis hobby. meg egy rakat baba ezmegaz.
A magyar társasjáték egyesület egy igen szegényesen berendezett sarkot kapott, de lelehet ülni társasozni! Kint van még a két híres cég a Compaya (GémerCafé) Köszönöm Paya a meghívót! :) illetve a Gémklub Kft is. Természetesen náluk is lelehet ülni játszani. Aztán van playstation kitelepülés az új konzoluk nagyon megnyerő játékokat támogat. 2 modell (R/C) forgalmazó is jelenvan és bemutatórepülésben is gyönyörködhetünk! Valamint a veresegyházi modellvasutasok egy modulasztalt hoztak ki a nézelődőknek. Lhet még a kicsiknek pedálos go-kart al nyomulni, meg van lufihajtogatás is. Hát nagyjából ennyi lett ez az élménybeszámoló. Ettől sajnos nemlesz keresettebb a társasjáték ami ugye a szívem csücske. A nagy durranás idén is elmaradt. Remélem az Újbuda centerben erősen rágyúrnak/unk erre a témára mert ideje már!

2010. szeptember 7., kedd

Piatnik 2010 újdonságok 2. rész

Akkor jöhetnek a többiek:



Nem volt nagy meglepetés egy újabb ACTIVITY megjelenés. Úgylátszik van még bőr rajta... Mondják, hogy tökjó és mennyire szórakoztató... Hát aki csak ezt ismeri annak biztosan, nekem nem jön be és már uncsi is. Szóval ennyit erről.



Aztán egy régi ismerős újra itt: ROLIT. 4 játékos részére kialakított logikai játék. Valóban úgy 4 éve amikor a piacon volt ez a játék még kevéssé szerettük az ilyesmiket, hát mára már kedvelt lett az Abalone és a Pentago mellet alternatíva lehet, de ha csak egyikre kellne szavaznom akkor bajban lennék. Ennek van egy kicsinyített gyerekeknek való változata is mérdékeltebb áron így 5eft alatt...




Az ALHAMBRA kártyajátéka is kellemes kis játéknak bizonyul, talán pörgősebb is lesz mint a táblás nagytestvére.


















És ha már sikerjáték kártya akkor itt van végre a Carcassonne kártyás verziója, amely újfajta kihívások elé állítja a játék eddígi kedvelőit. Érdemes lesz beszerezni ára 4eft alatt mindenképpen jól fog mutatni!




A METRO egy jópofa játék csak nemvolt benne annyi amennyit kívülről mutatott, sőt elég nyomasztó is volt a megjelnése családi játékhoz képest - bár egy földalatti világ nemis lehet túl színes- Dehát úgylátszik ez nemcsak nekem szúrt szemet hiszen a készítők új köntösbe és (nem is akármilyenbe) bújtatták. Már a doboza is vidám sőt igényes! És figyelemfelkeltő. A neve CABLE CAR lett. Belülről a megszokott mechanika működik. Állomásokat kell összekötni. Újdonság azonban, hogy részvényekkel is gazdálkodhatunk így megbojgatva az egysíkú játékmenetet. Biztosan szívesebben fogom elővenni, mint a METRO-t bár asszem nemtúl sűrűn...

2010. szeptember 6., hétfő

PIATNIK 2010 újdonsághalmaz 1. rész Szigetelés!

Szóval volt ez a bemutató, mint minden évben mostis nagyszabásúra sikeredett. Sok érdekes és izgalamas újdonságot kapunk az idén is. Előljáróban azért írok azokról amiket hiába reméltem az idén: Mindjárt az egyik legnagyobb kedvenc a KELTIS kiegészítője amit szerettem volna. De belátom, hiába a nagyszerű játék ha a kedves vásárló csak a jórégi és a TV-ben agyonreklámozott uncsi játékokat ismeri... Az ilyen nagyszerűek melett meg elszalad a polcok előtt. Aztán a Carcassonne kiegészítője (8.) is hiányzott, de az új CATAN kártyajáték és kiegészítői sem lettek magyarosítva.

No ennyit a panaszkodásról, és most akkor azok amik már itt vannak és hamarosan mindenki megveheti magának:

Talán a legnagyobb durr a TOBAGO ami az idén az Év Játéka jelölésig jutott! Egy szigeten vagyunk méghozzá egy kincsesszigeten, de csak a térkép részeivel rendelkezünk. Kombináció után jöhet a keresés. A variálható lapoknak köszönhetően 32 különböző helyszín lehet a szigetünk. 10 éves kortól ajánlott 2-4 játékosnak. Zoch termék ami azt jelenti, hogy gyönyörű kivitel és az árais ehez igazodik kb 10eft lesz majd, húú





Ez itt kérem az ARANYVÁROS illetve a játéktáblája, A sziget (már megint) kikötőjéből indulva kártyák kijátszásával terjezkedhetünk. Többféle út vezet a nyerésig és a középen található Aranyváros kulcsáig. Elsőre meggyőző és kellően családbarát játéknak tűnik, a doboza csodaszép és szintén 10év felett ajánlott. Az ára 7 eft környékén alakul.



FINCA nos ez a játék lett a legjobb húzás az idén véleményem szerint. Jónéhány díjat besepert alig 1 éves múltja alatt, valamit tömve van fagyümölcsökkel csodálatos játékelemekkel és hát ami a legfontosabb mindezt nagyjából 5eft os áron kaphatjuk meg! Egy szigeten (nemá már ez a 3.) visszük a gyümölcstermelést és igyekszünk gyarapodni, jópofa játékmenet melett egyszerű szabályok 10év felettieknek.



És akkor jöjjön ATLANTIS ami igen egy újabb sziget! Érdekes, hogy Zsuzsámnak ez teteszett meg első ránézésre. Értheő hiszen a készítők mindent beleadtak a szép látvány érdekében, és bár nem fix táblán játszuk mégis talán egy táblásjátékra hasonlít. Atlants ról kel eljuttatnunk emberinek a kontinesre, logikus gondolkodással és a kártyáink kijátszásával tehtejük ezt meg. Nos úgynézki erre semmi panaszunk nem lehet 4eft körüli áron szerintem sokan megfogják majd venni!
No akkor a szigetelésnek vége, a további újdonságok már elkerülik a vizek világát és hamarosan írok róluk bővebbenm ahogyan az itt említettekről is ha majd lesz alakalmunk élesben is kipróbálni a nagyközönséggel.

2010. szeptember 3., péntek

Végre Megjelent The Island of Blood WH



Hosszú idő eltelt az első felreppent hírek óta. Ma végre kezemben tarthatom, a régen várt alapdobozt. Köztudomású, hogy a GWS cég nem az olcsóságáról híres, de az is hogy a minősége makulátlan! A figurák brutálisan szépek, tökéletesen kidolgozttak és va na dobozban több mint 70 db :)

Mivel a Fantasy világ immár a 8. kiadású szabálykönyvet használja, így eztis tartalmmazza a doboz igaz csak egy kis méreűt de azért mind a 200 oldalt ...
Elsősorban a makettezés része érdekel, de ha lesz rá mód akkor megtanulom legalább az alapokat a játékhoz. Annyi bizonyos, hogy a WH 40K től összetettebb -na jó bonyolultabb a rendszer.

Piatnik Újdonság bemutató! Gyermekjátékok




Mint minden év őszének kezdetén, így mostis egy nagyszabású termékbemutatót tartott a nagymúltú PIATNIK cég. Egy hatalmas teremben minden álltaluk forgalmazott terméket megnézhettünk kipróbálhattunk. Az újdosnágok hadával találkoztam melyek kellmes meglepetésekkel szolgáltak! A teljesség igénye nélkül írok először az gyermekjátékokról. Mindjárt a jelenleg legnépszerűbb Bogyó és Babóca (Bartos Erika) újdonságok melett álltunk meg. Jelenleg is fut a mozikban a nagyfil, melyet decembertől részletekben fognak sugározni a Duna és a TV2 adók. De maguk a játékok is érdeksek, lesz úgynevezett KÉPVARÁZSLÓ itt 3 különböző mesét lehet eljátszani egy háttéren ami elktrosztatikus "matricálkkal" kelthető életre... Aranyos ;) Lesz egy KI nevet a végén játék is. Valamint a Képkereső ami 2 féle játékmódot tesz lehetővé. Dobokockás társasjáték vagy kirakójáték is lehet.
Aztán a Piolino elnevezésű aranyos kis dobozka, tuti hogy a 3 évesek szeretni fogják. Klassz dobokockák és jó nagyok meg egy rakat malacka.
A Frutti Mare ami már inkább 6 éves kortól ajánlott hiszen a móka itt a kereskedésen alapul, a tengeri gyümölcsink árát kell magasra tornáztatnunk ...
Nekem elsőre a Monstermánia jött be, tulajdonképpen egyszerű dominó szerű összeillesztős játék szörnyecskékkel és egy kis csavarással, és ahogy néztem az ára is nagyszerű lesz!
A kártyajátékok közt a COLORI elsőre meggyőzött, képkeresős nagykártyalapos, aranyos, egyszóval klassz játék a maga egyszerűségével is.
A Vigyázz6 junior verziója kicsit másabb mint a felnőtt, de természetesen nem okoz csalódást a név kötelez ;)
Kiadtak még néhány -jóárasított- játékgyüjteményt amire most nem térnék ki.
A köv. bejegyzésem a felnőtt és party játékokról fog szólni.

2010. szeptember 1., szerda

Az ellenfelek


A miniwargame játékunk végleges formában egy Német és egy Amerikai csapat összecsapásáról fog szólni. Az első néhány tesztjáték alatt kiegyensúlyozottnak mutatkozik a csata, tehát bár nem ugyanazon egységek vannak az ellenfelek oldalin, mégis egyenértékűnek mondhatóak.

Természetesen még eltart jóideig, hogy késznek mondhassuk :) de már látszik a végleges forma. Így a dobozban egy tutorial szerű szájbarágós rész mellé (hiszen ez valóban a kezdőknek szól) egy alap és egy bővített szabályrendszert képzeltünk el. Mindenképpen egy családbarát mégis lövöldözős játékot szerettem volna megvalósítani. Mert a Memoir'44 bár tökéletes erre, mégis egy táblás társasjáték, a komoly Flames of war pedig drága és bonyolult egy kezdő számára. Bízom benne, hogy sok apuka újra leül majd játszani csemetéivel.