2011. szeptember 30., péntek

ponder társasjáték bemutató




Nem feltétlenül kedves játék a PONDER, hiszen lehet benne csatázni egymással. Amúgy pedig igazi családbarát játék, könnyen elsajátítható többször elővehető és taktikusan is játszható.

2011. szeptember 25., vasárnap

Ősi játékok

Jó néhány játékot megismertem az elmúlt néhány évben. És szinte minden újdonságról olvasok/hallok is. Viszont kelmenetlen, hogy a klasszikus játékokra nem igazán fordítottam figyelmet. Ez alól talán a sakk ami az egyetlen kivétel, hiszen Dzsini fiam rendszeresen kihív 1-1 játszmára ami részemről csúfos vereségekbe torkollik. Döbbenet, hogy még 7 éves sincs és mégis mennyire jól felismeri a helyzetet a sakktáblán. Természetes, hogy apjaként büszkeséggel tölt el ez a tény, és bízom benne, hogy nem veszíti el a játékok iránti szeretetét. Na hogy visszakanyarodjak a témára: A héten meglátogattuk a Budakeszi Agyar SE Go szakkörét itt a művelődési házban. Ciki vagy sem, nem emlékeztem, hogyan kell játszani ezt az érdekes játékot. Segítettek, valóban teljesen egyszerű a képlet de azon a hatalmas táblán átlátni, hát az valóban művészet! Mi maradtunk az Atari nevű Go játéknál, és úgy húztunk le pár játékot. Bár elsőre nem fogott meg igazán de biztos vagyok benne, hogy lesz folytatása.
A másik ilyen klasszikus az egyesek szerint 5.000 (!!!) éves Backgammon, na ez az a játék amit tényleg régóta szerettem volna megismerni. Erre sor is került. Ajánlom mindenkinek, bár van benne szerencsefaktor is a kockadobálgatások miatt, de azért az agyunkat is meg kell erőltetnünk ha nyerni szeretnénk! engem meggyőzött, van is itthon egy egyszerű példány, de valószínűleg beszerzek belőle valami igényesebb és nagyobb darabot.

2011. szeptember 15., csütörtök

Gémklub kiadó játéknap partnertalálkozó 2011

Idén ünnepli 10. évfordulóját a GÉMKLUB, ennek örömére és persze, hogy a legújabb megjelenéseket megismertesse partnereivel, nagyszabású bemutatót hozott össze a cég. Valóban félelmetesen nagy a kínálatuk, már-már túlzásnak is tűnhet. A sok gyönyörű társasjátékon kívül temérdek logikai valamint egyéb kézséffejlesztő termékeket és még ördöglakatokat is forgalmaznak... Érdemes volt elmennem azértis mert ritkán látott arcokkal is sikerült találkoznom és pár szót váltanom, apropó szóváltás: Megrendezésre került egy kerekasztal beszélgetés    3 kiadó vezetője és egy játék-pedagógus részvételével. Ezt majd egy külön postban taglalni szeretném. Nem meglepő de mindenesetre érdekes témák hangzottak el.


Szóval voltak logikai játékok, szerintem ezen a téren is felesleges túlkínálat alakult ki, olyan érzésem volt mintha már a világ összes alapötletét kijátszották volna és (jobb esetben) szebb külsővel és új grafikával tolják elénk őket. Persze biztos vagyok benne, hogy ezt csak a "szakmai ártalom" mondatja velem :)  Néhány pozitív példát is találtam azért természetesen.
Például az Abalon továbbfejlesztett változata kimondottan tetszett, bár megkell mondanom, hogy az alapjáték a legkedveltebb ilyen jellegű számomra. Pedig csak annyi a változás, hogy a lelökött golyók mostantól különböző pontértékeket képviselnek a játék végén, mégis így új kihívást vitt a játékmenetbe, nagyszerű!

A Fauna nem egy új darab és semmi különösebb nincs benne, de mégis élvezhető és tanító jellegű így mindenképpen érdemes darabnak számít. Talán a kisiskolások élvezik a leginkább, a földrajz és az állatvilág játékát.





 Kifejezetten gyerekeknek készít játékokat a Selecta és a Drei magier is Itt aztán vannak ügyességi, memória és egy kicsit már a stratégiai gondolkozást elősegítő játékok is. Rengeteg szellem és mágia valamint állatok szereplői a játékoknak. A legtöbbjükben megvan minden ami egy gyerkőc figyelmét letudja foglalni. Ami viszont elszomorító az az árcédulájuk. Olcsónak semmiképpen nem mondhatóak annál inkább drágának. És ha az ár/érték arányukat nézzük akkor bizony nem merném mindegyiket szívből ajánlani!








Végére hagytam a nagyobbaknak és felnőtteknek szóló játékokat. Új Dixit dobozt jelentettek meg, újabb 84 lap a dobozban és immár 10 játékos is partizhat vele. Mint a képen láthatjátok van új pontozóeszköz és tábla is. Sőt a dobozát úgy alakították ki, hogy a 3 84 db os kártyapaklit eltudja tárolni kényelmesen. A játék menete maradt így keverhető.



A Piszkos Fred is új elemekkel bővült, hogy többen is tudjanak vele játszani. A megrögzött játékosoknak jó hír a 7csoda megjelenése, amiről nem tudok sokat mondani de egy díjnyertes játékról van szó. Kipróbáltam az Isla Dorada című felfedezős játékot amit szintén magyar dobozban kaphatunk meg. Biztos siker lehet a családok körében, egyszerű szabályok szép és érdekes játék!


Végül megemlítem a Civizilation táblás kiadását, PC játékosok kedvence ahol birodalmunkat építhetjük korszakokon át közben különböző fejlesztéseket eszközölhetünk vagy akár le is rohanhatjuk ellenségeinket.

A nap hamar eltelt, szívesen maradtam volna az esti játékra, de ezt nem tudtuk megoldani sajnos (család ;) ) 
Ja majd elfelejtetem, hogy volt tombola is és sikerült nyernünk egy nagyon szép Kínai Sakk készletet, így Dzsingíz fiam mostantól már nem csak a műanyag figurákkal tanulhatja a lépéseket.


Nagyszerű napot hoztak össze, ezúton is köszönöm, hogy részt vehettem!


2011. szeptember 7., szerda

Piatnik 2011 újdonságbemutató 2, Társasjátékok

Ahogy ígértem most a komolyabb játékokat mutatom meg. Igyekeztem odafigyelni a bemutatásukkor és amit lehetett ki is próbáltam.


Elsőnek a CATAN új kiadásáról mivel ez a leginkább kedvelt társasjáték hazánkban. 15 éve töretlen a népszerűsége, de a régi design most megújult immár magyar kiadásban is. Sőt mindjárt a két kiegészítőt is megveheti hozzá aki úgyérzi. Igazodva a világkiadáshoz szép új grafikát és a fa jelölők helyett műanyag utakat városokat hajókat, lovagokat sőt még rablóbagázst is kapunk ;)  Ezentúl minden évben várhatjuk az újabb kiegészítőket amelyeket az anyacég kiad, Piatnik kiadásban is.










És akkor az újdonságok közül elsőnek egy PONDER elnevezésű verseny/stratégia. Kicsit gyermetegnek tűnik a kinézete és biztosan a kisebbek is élvezni fogják de szerintem felnőttként is jó csatákat kínál ez a játék. Cél a 3 saját békánkat bejuttatni a szemben lévő célmezőbe. Kizárólag tavirózsaleveleken lehet lépdelni és kártyák segítségével,melyek megmutatják épen mit csinálhatunk. De akár harcolhatunk is egymással a cél érdekében. 7 éves kortól 2-4 játékos részére. Nem olcsó nagyjából 8eft lesz az ára.


Érdekesség a Hobbit, ami az azonos című regényből táplálkozik., Vagyis a kis hobbitunkat törpök segítségével kell visszaszerezni Ősi tulajdonunkat a sárkánytól. Összefogva de természetesen mindenki a saját "kincseit" gyűjtögetve haladunk előre a rögös úton. Szép tábla és egyéb kiegészítők valamint egy kis Hobbit figura no meg persze a sárkány majdnem tenyérnyi műanyag szobra van a dobozban :) 10 éves kortól ajánlott 2-5 játékosnak. 6000ft alatt lesz az ára ami elsőre korrekt ár érték arányt mutat.

A Samarkand már egy jóval összetettebb és több odafigyelés igénylő játék. Játékosként előszöris beházasodunk a kereskedőcsaládokba, ahol válás nincs viszont a  többnejűség megengedett:) Ezek után minél jobb karavánutakat kell kiépítenünk ezt akár egységek kötésével is megtehetjük, sajnos nem volt idő vel játszani ezért többet most nemtudok róla mondani. Ami biztos az hogy talán nem a legsikerültebb ez a tábla grafika. És az ára is borsos lesz 10eft felett ... 8 éves kortól 2-5 játékos részére.

Elérkeztünk ahhoz a játékhoz ami szerintem az idei év legjobb ja lesz több szempontból is. A MAMUTVADÁSZ . A tervező neve garancia, de a doboz és az alkotórészek is szépek. A játékmenet meg érdekes és egyszerű, de persze kemény is egyben. Célunk minél több élelmiszert illetve mamutot levadászni begyűjteni. Ezt nyári és téli fordulóban tesszük. Körünkben léphetünk és vadászhatunk is. Kiszoríthatjuk az ellenfeleket meg még kitudja mit rejt a stratégia ebben a játékban. És mindezek mellett még az ár is 6000ft körüli lesz, ami nagyon jó vétellé teszi! 10 éves kortól 2-4 játékosnak.

Végül de nem utolsó sorban itt a FRESCO ami 2010 ben majdnem elnyerte az év játéka díjat! A játékot már nagyjából ismertem és őszintén szólva félek a magyar átlag játékosok fogadtatásról, de mindenesetre a Piatnik úgy érezte ideje egy ilyen összetett játékot már behozni a nagy Magyar piacra. Sőt a doboz még 3 kiegészítőt is tartalmaz, melyekkel tovább fokozható az élmény a játékkal! Nem fogok most nagyon belemenni, de a célunk festékkeverések által freskót festeni amihez segédeink segítségét is feltudjuk majd használni. Ez a játék is bőven 10eft fölötti áron kerül a polcokra, de az hogy 3 pluszt is tartalmaz na meg persze a tényleg érdekes játékmenet, mindenképpen a meggondolandó társasok közé emeli! 10 éves kortól ajánlott 2-4 játékosnak.

Volt még pár érdekes játék de azokról majd máskor. Például a REPELLO biztosan a logikai játékok szerelmeseinek a kedvence lesz és bízom abban, hogy hamarosan videóval is szolgálhatok majd a legjobbakról. Nagyon kellemes napot kaptunk ilyen jó játékokkal megszépítve. Mostmár várom, hogy legközelebbi rendezvényünkön Én magam mutassam be az érdeklődőknek őket.

2011. szeptember 6., kedd

Piatnik 2011 újdonságbemutató 1, társasok kicsiknek

Eljött ez a nap is, ahogy évente egyszer minden partnert meghív a Piatnik, hogy bemutassa újdonságait. Bőséges és érdekes volt a felhozatal az idén is. Először a kisebbeknek való játékokat mutatom be illetve írok is róluk pár szót.
Az Elephant a legkisebbek egyszerű memoria játéka természetesen egy kicsit bonyolítva. Sajnos az alkatrészeket túl aprónak találom így az oviban nem biztos, hogy kedvelt lesz az óvónénik részéről ...
Elaphant
A Pónis játék viszont a gyorsaságról és figyelemről szól, a két kocka megmutatja milyen szín összeállítású pónilapkát vehet fel a legszemfülesebb játékos. Itt minden nagyon jó és a kicsik biztosan élvezik majd de nekem a szép doboz grafika után a lapkák elég kiábrándítónak tűnnek...

Csodálatos pónim
 Aztán itt a Monkey Business, ami egy érdekes és tulajdonképpen egy valószínűség számításon alapuló játék. Természetesen a kicsiknek ígyaztán egyszerű játékmenettel. Szerintem így ahogy van szép és jó!
Monkey Business
 A Bio Trio is érdekes kis játék, itt különböző lapkákat helyezünk el és ha 3 egyforma szín vagy forma esetleg gyümölcsöt tudunk lerakni egymás mellé akkor kapunk egy műanyag tokent :) Jópofa és szép!
Bio-Trio
 Kedvencük a kalapálós játék, itt 3 nagy kocka mutatja, hogy milyen forma szín és minta amire mihamarabb rákell csapni. Érdekes doboz jó és nagy méretű játékelemek, tetszik ;)
Hit the Hat
 A Keller Mayer a legkisebbeknek ad ki szép és jó minőségű játékokat. Mondjuk a minőség alól pont az egyik legaranyosabb lóg ki sajnos...
Keller Mayer újdonsághalmaz
És én ezt várom, de még csak a dobozfedél amit kiáltottak de karácsonyi szezonra már kész az egész játék!
Könyv alapján készülő nagyon szép kis játék!

Persze voltak még mindenféle egyszerűbb de nagyon színes játékok például az ACTIVITY My First és a Disney de most azokra nem térek ki. 
Holnap a "komolyabb" játékokat mutatom be nektek.

2011. szeptember 4., vasárnap

Társasjátékok 2011 szeptember

Így a nyár végén illetve az ősz elején nehéz mit írni a társasjátékokról. Természetes, hogy nem ez volt a szezonjuk. De az elkövetkező hónapok már a társasozásról is szólnak majd. Ami nem változott gyökeresen az az emberek hozzálása a játékokról. Érthető is, hogy a mai 8-10 eft ért kínált dobozokat miért nem kapkodják... És itt nem kizárólag az árra értem, hanem magára a tartalomra. Újra csak azt hallom, hogy zsákbamacska a vétel, nincs korrekt tájékoztatás a piacon! Én igyekszem a tőlem telhető módon a leginkább kedvelt játékokról beszámolni, sőt videó-portálon megosztani a szabályrendszert is. Ezzel már sokatoknak segítettem a visszajelzések szerint. Így lesz majd a jövőben is. Hamarosan bemutatják a legújabb játékokat az idei szezonra a hazai kiadók. Én befogok számolni előreláthatólag minden érdekességről.