2011. szeptember 15., csütörtök

Gémklub kiadó játéknap partnertalálkozó 2011

Idén ünnepli 10. évfordulóját a GÉMKLUB, ennek örömére és persze, hogy a legújabb megjelenéseket megismertesse partnereivel, nagyszabású bemutatót hozott össze a cég. Valóban félelmetesen nagy a kínálatuk, már-már túlzásnak is tűnhet. A sok gyönyörű társasjátékon kívül temérdek logikai valamint egyéb kézséffejlesztő termékeket és még ördöglakatokat is forgalmaznak... Érdemes volt elmennem azértis mert ritkán látott arcokkal is sikerült találkoznom és pár szót váltanom, apropó szóváltás: Megrendezésre került egy kerekasztal beszélgetés    3 kiadó vezetője és egy játék-pedagógus részvételével. Ezt majd egy külön postban taglalni szeretném. Nem meglepő de mindenesetre érdekes témák hangzottak el.


Szóval voltak logikai játékok, szerintem ezen a téren is felesleges túlkínálat alakult ki, olyan érzésem volt mintha már a világ összes alapötletét kijátszották volna és (jobb esetben) szebb külsővel és új grafikával tolják elénk őket. Persze biztos vagyok benne, hogy ezt csak a "szakmai ártalom" mondatja velem :)  Néhány pozitív példát is találtam azért természetesen.
Például az Abalon továbbfejlesztett változata kimondottan tetszett, bár megkell mondanom, hogy az alapjáték a legkedveltebb ilyen jellegű számomra. Pedig csak annyi a változás, hogy a lelökött golyók mostantól különböző pontértékeket képviselnek a játék végén, mégis így új kihívást vitt a játékmenetbe, nagyszerű!

A Fauna nem egy új darab és semmi különösebb nincs benne, de mégis élvezhető és tanító jellegű így mindenképpen érdemes darabnak számít. Talán a kisiskolások élvezik a leginkább, a földrajz és az állatvilág játékát.





 Kifejezetten gyerekeknek készít játékokat a Selecta és a Drei magier is Itt aztán vannak ügyességi, memória és egy kicsit már a stratégiai gondolkozást elősegítő játékok is. Rengeteg szellem és mágia valamint állatok szereplői a játékoknak. A legtöbbjükben megvan minden ami egy gyerkőc figyelmét letudja foglalni. Ami viszont elszomorító az az árcédulájuk. Olcsónak semmiképpen nem mondhatóak annál inkább drágának. És ha az ár/érték arányukat nézzük akkor bizony nem merném mindegyiket szívből ajánlani!








Végére hagytam a nagyobbaknak és felnőtteknek szóló játékokat. Új Dixit dobozt jelentettek meg, újabb 84 lap a dobozban és immár 10 játékos is partizhat vele. Mint a képen láthatjátok van új pontozóeszköz és tábla is. Sőt a dobozát úgy alakították ki, hogy a 3 84 db os kártyapaklit eltudja tárolni kényelmesen. A játék menete maradt így keverhető.



A Piszkos Fred is új elemekkel bővült, hogy többen is tudjanak vele játszani. A megrögzött játékosoknak jó hír a 7csoda megjelenése, amiről nem tudok sokat mondani de egy díjnyertes játékról van szó. Kipróbáltam az Isla Dorada című felfedezős játékot amit szintén magyar dobozban kaphatunk meg. Biztos siker lehet a családok körében, egyszerű szabályok szép és érdekes játék!


Végül megemlítem a Civizilation táblás kiadását, PC játékosok kedvence ahol birodalmunkat építhetjük korszakokon át közben különböző fejlesztéseket eszközölhetünk vagy akár le is rohanhatjuk ellenségeinket.

A nap hamar eltelt, szívesen maradtam volna az esti játékra, de ezt nem tudtuk megoldani sajnos (család ;) ) 
Ja majd elfelejtetem, hogy volt tombola is és sikerült nyernünk egy nagyon szép Kínai Sakk készletet, így Dzsingíz fiam mostantól már nem csak a műanyag figurákkal tanulhatja a lépéseket.


Nagyszerű napot hoztak össze, ezúton is köszönöm, hogy részt vehettem!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése